Tepel-speenverwarring

Veel mama’s kiezen voor gemengde voeding, maar dit kan verwarring tussen tepel en speen met zich meebrengen, waardoor de baby minder goed zuigt. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: het is voor uw baby een stuk gemakkelijker om uit de zuigfles te drinken, want dit vergt minder inspanning. De melk vloeit immers continu en met een hogere uitstroom. 
Wanneer de baby uit de borst drinkt, heeft hij of zij ook de controle over zijn voeding wat betreft hoeveelheid, adempauzes of verzadiging. Wanneer het flesje niet door de baby wordt leeggedronken, wordt de baby veelal door de ouders aangespoord om toch verder te drinken, iets wat bij borstvoeding niet of bijna niet gebeurt. Kindjes die aan de borst drinken hebben een betere controle over hun drinkpatroon. Voor het kind is er een groot verschil tussen beide voedingswijzen en geleidelijk aan wordt de moedermelk vervangen door flesvoeding.

Gemengde voeding: zo kan het!

Onze moderne levenswijze valt niet altijd goed te rijmen met het moederschap, vooral wanneer het over borstvoeding gaat. Daarom geven we u hier enkele tips die nuttig kunnen zijn in deze periode van grote veranderingen:

  •  Bied uw kindje tijdens een voeding afwisselend de borst en het flesje aan.
  •  Splits de zuigflessen op; zo zal uw baby zijn gewoonten verderzetten wanneer hij uit het flesje drinkt.
  •  Geef uw kindje de tijd die het nodig heeft! Laat het tijdens het drinken van de fles ademhalen, pauzeren en zijn of haar drinkpatroon zelf beheren.
  •  Let op de keuze van de speen! Een pasgeborene heeft een speen nodig die zoveel mogelijk op de vorm van uw borst en tepel lijkt: zacht, fijn en langwerpig.
  •  Neem een halfzittende houding aan om het flesje te geven. Zo vermijdt u te veel druk van de vloeistof op de speen.
  •  Zorg ook voor uzelf! Melkschelpen, tepelhoedjes bij pijn enz.: het is belangrijk dat ook u plezier beleeft aan de borstvoeding, zo krijgt uw kindje de tederheid die het nodig heeft!
  •  Hulp bij medicatie: veel kinderen zijn bang van de pipet of de zuigfles omdat het toedienen van geneesmiddelen niet altijd pijnloos en is vlot verlopen. Maak dus zeker gebruik van zachte, aangepaste hulpmiddelen voor het toedienen van medicatie, zodat uw kindje geen negatieve ervaringen aan de fles gaat koppelen. Er zijn goede oplossingen! (easymedic) 

 

UW VRAGEN
UW GETUIGENISSEN